Translate

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Οι τέλειες φακές

Ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά. Αν και τις κλασσικές φακές τις τρώω, δεν είναι το καλύτερό μου. Όμως οι συγκεκριμένες είναι μια παραλλαγή που αξίζει να δοκιμάσετε. Να αναφέρω ότι τη μεγάλη διαφορά την κάνει το μπέικον, που δίνει μια γεύση καπνιστού στο φαγητό.
Τελοσπάντων, ας περάσουμε στην ουσία!


Υλικά:
300gr φακές
ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
10 φέτες μπέικον
1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας
1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
1 κουτάκι κονκασέ
1 1/2 ποτήρι νερού νερό
1 κύβο λαχανικών ή κότας
2 κ.σ. ξύδι
2 φύλλα δάφνης
πάπρικα γλυκιά, εστραγκόν
μαϊντανό, θυμάρι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Ξεκινάω βράζοντας τις φακές για περίπου 5' και τις σουρώνω. Εν τω μεταξύ, έχω κόψει το κρεμμύδι σε καρέ και έχω ξεφλουδίσει τις δυο σκελίδες σκόρδο. Έχω κόψει και το μπέικον σε χοντρά κομμάτια.
Ζεσταίνω, λοιπόν, το λάδι και βάζω το κρεμμύδι, την πάπρικα, το εστραγκόν και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Μετά από 2' βάζω και το μπέικον μαζί με το σκόρδο που δεν το έχω κόψει, με σκοπό να πάρω τα αρώματά του και να το αφαιρέσω στο τέλος. Τα τσιγαρίζω καλά μέχρι να πάρουν ένα ροδοκόκκινο χρώμα και να σημειώσω, για να μην τρομάξετε, ότι ο πάτος της κατσαρόλας θα μαυρίσει, αλλά αυτό είναι επιθυμητό! Το τσιγάρισμα θα τελειώσει με τον πελτέ ντομάτας που ρίχνω στην κατσαρόλα και ανακατεύω με τα υπόλοιπα.
Μετά από 2' περίπου σβήνω με το κρασί και με την κουτάλα τρίβω τον πάτο της κατσαρόλας μέχρι να καθαρίσει. Στο μαύρο στρώμα που είχε δημιουργηθεί είχαν αποθηκευτεί όλες οι νοστιμιές. Τότε προσθέτω και τις φακές και αφήνω το κρασί να εξατμιστεί. Όταν στεγνώσει η κατσαρόλα θα ρίξω τα ντοματάκια κι 1 1/2 ποτήρι νερό, κατά προτίμηση βραστό, μαζί με τον κύβο που έχω διαλύσει μέσα σε αυτό.
Μειώνω τη θερμοκρασία βρασμού ακριβώς στο μισό (π.χ. η κλίμακα της κουζίνας μου φτάνει μέχρι το 6 κι εγώ το βάζω στο 3) και αφήνω για 1 ώρα. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερο ανακάτεμα, 1 με 2 φορές ενδιάμεσα είναι αρκετές. Όταν περάσει η ώρα δοκιμάζω για να ελέγξω αν είναι έτοιμες. Αν έχουν την επιθυμητή υφή, τις σβήνω, αλατίζω και βάζω ξύδι κατά βούληση. Διαφορετικά, βράζω λίγο παραπάνω αν το κρίνω απαραίτητο.
Να σημειώσω ότι αυτή η δόση τις βγάζει πιο στεγνές, αν τις θέλετε σούπα, προσθέστε λίγο επιπλέον νεράκι μέχρι να πάρετε το επιθυμητό αποτέλεσμα και αφήστε να πάρει μια βράση, πριν βάλετε το αλάτι και το ξύδι.
Αυτά!
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!!!

5 σχόλια:

  1. τέλεια παραλλαγή! θα το δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τσιγάρισμα, μπέικον, σούρωμα της φακής, κύβος.- Δεν έχει μείνει τίποτα υγιεινό στις φακές μ'αυτό τον τρόπο μαγειρέματος. Σα να τρως σκουπίδια !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειλικρινά δε σας αναγκάζει κανείς ούτε να τις φτιάξετε, ούτε να τις φάτε. Άλλωστε στην εισαγωγή μου αναφέρω ότι δεν πρόκειται για τις κλασσικές φακές που ξέρουμε όλοι, αλλά για κάτι διαφορετικό. Ο καθένας προσαρμόζει τα φαγητά του στα γούστα και στις ανάγκες του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απαράδεκτες φακές , βγήκαν χάλια κανεις δεν τις έφαγε και μου είπαν οτι δεν κάνω για μαγειρισα... κρίμα που σε εμπιστευτηκα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...