Translate

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Τάρτα λεμονιού ή lemon pie

Γεια σας αγαπημένοι μου! Πάλι γλυκάκι σας έφτιαξα.
Το συγκεκριμένο το έψαχνα πολύ καιρό και είναι η δεύτερη απόπειρα, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Όσο για την πρώτη… μη σας περιγράψω καλύτερα!
Πρέπει να σας πω ότι για να βγει αυτό το αποτέλεσμα έχω κάνει άπειρες αναζητήσεις. Τελικά, βρήκα μια συνταγή που μου φάνηκε καλή και την προσάρμοσα στα δικά μου γούστα. Έτσι προέκυψε η τέλεια lemon pie ή αλλιώς λεμονόπιτα – τάρτα λεμονιού! Επίσης, σε αυτή την ανάρτηση θα βρείτε και την τέλεια lemon curd ή λεμονόκρεμα για οποιαδήποτε συνταγή.



Υλικά:
Για τη ζύμη
200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30γρ. ζάχαρη
120γρ. βούτυρο κρύο
1 μεγάλο αυγό

Για τη γέμιση
55γρ. κορνφλάουρ
200γρ. ζάχαρη
135γρ. χυμό λεμονιού φρεσκοστυμμένο
240γρ. νερό
60γρ. βούτυρο σε κομματάκια
3 κρόκους αυγού
1 λεμόνι το ξύσμα

Μαρέγκα
3 ασπράδια
170γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 βανιλίνη

Εκτέλεση:
Όπως θα είδατε και από τα υλικά, το γλυκό αυτό έχει τρία στάδια. Δεν είναι τόσο εύκολη η παρασκευή του, αλλά ούτε και τόσο δύσκολη όσο φαίνεται. Ας ξεκινήσουμε!
Για αρχή, θα βάλουμε μέσα σε ένα μούλτι το αλεύρι, τη ζάχαρη και το βούτυρο παγωμένο και κομμένο σε κυβάκια. Θα χτυπήσουμε μέχρι να γίνει σαν άμμος ή ψίχουλα. Στη συνέχεια θα προσθέσουμε το αυγό και θα ζυμώσουμε ελαφρά, μέχρι να γίνει ομοιόμορφο το ζυμάρι μας. Το τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει και να "ξεκουραστεί". Να σημειώσω ότι το μούλτι δεν είναι απαραίτητο, απλώς μας κάνει ευκολότερη τη ζωή, μιας και αν χρησιμοποιούσαμε τα χέρια θα ήταν χρονοβόρα διαδικασία.
Στη συνέχεια θα ασχοληθούμε με την κρέμα μας (lemon curd). Σε ένα κατσαρολάκι θα βάλουμε τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού, το νερό, το κορνφλάουρ και το ξύσμα του λεμονιού. Θα ανακατέψουμε καλά με έναν αυγοδάρτη και θα το βάλουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς. Εν τω μεταξύ θα έχουμε δίπλα μας τους κρόκους των αυγών και το βούτυρο κομμένο σε κύβους. Όταν το μείγμα στο κατσαρολάκι γίνει πηκτό και αρκετά σταθερό θα το κατεβάσουμε από το μάτι και θα προσθέσουμε τους κρόκους και το βούτυρο. Δεν θα παραλείψουμε σε καμία περίπτωση το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει τελείως το βούτυρο και να ενσωματωθεί για να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Δοκιμάζουμε αμέσως για να δούμε αν είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Προσθέτουμε ζάχαρη αν είναι πολύ ξινό ή χυμό λεμόνι αν μας φανεί γλυκό. 
Αφού η κρέμα μας είναι έτοιμη θα την αφήσουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και θα ετοιμάσουμε την τάρτα. Παίρνουμε ένα ταψί για τάρτες με διάμετρο 23 πόντους. Ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες βάζουμε το ζυμάρι κατευθείαν από το ψυγείο και το ανοίγουμε με πλάστη σε λεπτό φύλλο, όσο το δυνατόν πιο στρογγυλό. Το στρώνουμε μαζί με τις λαδόκολλες στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά σκεπασμένο με την πάνω λαδόκολλα. Στη συνέχεια αφαιρούμε τη λαδόκολλα (την πάνω) και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η βάση. 
Όταν λοιπόν ετοιμαστεί κι αυτό, θα το αφήσουμε στην άκρη να κρυώσει και θα ασχοληθούμε με την μαρέγκα μας. Παράλληλα θα προθερμάνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Με ένα μίξερ θα χτυπήσουμε τα ασπράδια μέχρι να ασπρίσουν, να αφρατέψουν και να δημιουργηθούν κορυφές. Τότε θα ρίχνουμε σταδιακά τη ζάχαρη και θα συνεχίσουμε το χτύπημα μέχρι να μη νιώθουμε καθόλου κόκκους και να έχουμε ένα ολόλευκο και γυαλιστερό μείγμα. Ανακατεύουμε τη βανίλια και ξεκινάμε τη συναρμολόγηση.
Βγάζουμε από τη βάση της τάρτας τη λαδόκολλα και την τοποθετούμε στο ταψί. Γεμίζουμε με τη λεμονόκρεμα και στρώνουμε από πάνω τη μαρέγκα προσπαθώντας να δημιουργήσουμε κορυφές. Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα η μαρέγκα. Τη βγάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει. Διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο ανάλογα με τα γούστα σας!
Απολαύστε την!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...