Translate

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Μελομακάρονα Παρλιάρου

Εννέα μέρες απομένουν και ο καθένας με τον τρόπο του κάνει πράξεις για να "καταλάβει" τις γιορτινές μέρες. Έτσι κι εγώ, σήμερα αποφάσισα να "μυρίσω" Χριστούγεννα. Και πως αλλιώς; με μελομακάρονα φυσικά!
Για να είμαι ειλικρινής, φέτος επανέλαβα την περυσινή συνταγή. Συγκεκριμένα, τη συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου. Το αποτέλεσμα είναι άψογο και το σπίτι μοσχομυρίζει κανέλα και γαρύφαλλο.


Υλικά:

Για το σιρόπι
500γρ. νερό
700γρ. ζάχαρη
1 πορτοκάλι κομμένο στα 2
2 ξυλάκια κανέλα
100γρ. μέλι

Για τα μελομακάρονα
400γρ. χυμό πορτοκάλι
530γρ. ηλιέλαιο
1200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30γρ. ζάχαρη άχνη
1/2 κ.γ. σόδα
1/4 κ.γ. κανέλα
1/6 κ.γ. γαρύφαλλο
50γρ. βούτυρο λιωμένο
1 πορτοκάλι, το ξύσμα
Καρύδια

Εκτέλεση:
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να φτιάξουμε το σιρόπι, ώστε να έχει χρόνο να κρυώσει. Ο λόγος είναι πως πρέπει να σιροπιάσουμε τα μελομακάρονα μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο κι ενώ το σιρόπι είναι κρύο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι τραγανά απ' έξω και ζουμερά μέσα.
Έτσι, θα βάλουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και την κανέλα. Θα το αφήσουμε να βράσει και θα το αποσύρουμε από τη φωτιά όταν περάσει 1 λεπτό από το ξεκίνημα του βρασμού. Στη συνέχεια θα προσθέσουμε το μέλι και θα ανακατέψουμε. Αφήνουμε οπωσδήποτε να κρυώσει. Να σημειώσω ότι το σιρόπι δεν το ανακατεύουμε όσο βράζει.
Στη συνέχεια, και αφού έχουμε έτοιμο και παγωμένο σιρόπι προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ετοιμάζουμε τη ζύμη.
Αρχικά θα λιώσουμε το βούτυρο και σε ένα μεγάλο μπολ θα βάλουμε το χυμό πορτοκάλι με το ηλιέλαιο (ή μισό μισό με ελαιόλαδο), το λιωμένο βούτυρο και την άχνη. Επίσης, την κανέλα, τη σόδα, το ξύσμα πορτοκαλιού και το γαρύφαλλο και θα ανακατέψουμε καλά. Θα προσθέσουμε το αλεύρι και θα ζυμώσουμε πολύ λίγο και πολύ απαλά, ίσα να απορροφήσει το αλεύρι και να μην ξεράσει τα λάδια.
Το επόμενο βήμα είναι να πλάσουμε τα μελομακάρονα και να τα τοποθετήσουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Το κάθε κομμάτι ζύμης καλό είναι να ζυγίζει περίπου 30 γραμμάρια.
Θα ψήσουμε σε ζεστό φούρνο για 30 λεπτά και μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα. Αμέσως όταν τα βγάλουμε απ' το φούρνο θα τα βουτήξουμε στο σιρόπι όπου θα μείνουν για λιγότερο από ένα λεπτό. Θα τα βάλουμε σε σουρωτήρι να φύγει το περιττό σιρόπι και θα τα τοποθετήσουμε στο δίσκο σερβιρίσματος. Κάθε στρώση από μελομακάρονα θα περιχύνουμε μέλι και πασπαλίζουμε με χοντροκομμένα καρύδια.
Τα μυστικά της επιτυχίας είναι δύο και εξίσου σημαντικά. Πρώτον, δε ζυμώνουμε σχεδόν καθόλου. Με το που θα δούμε να απορροφάται το αλεύρι είναι έτοιμο το ζυμάρι. Δεύτερον, ιδιαίτερη προσοχή στο σιρόπιασμα. Κρύο σιρόπι, ζεστά μελομακάρονα και λιγότερο από λεπτό για το σιρόπιασμα.
Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...