Translate

Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012

Γλυκό κουταλιού σταφύλι

Γεια σας! Γλυκάκι κερνάω σήμερα, φθινοπωρινό και νόστιμο! Σταφύλι που θα κάνουμε γλυκό του κουταλιού και θα το απολαμβάνουμε όλο το χρόνο, σκέτο, με γιαούρτι ή παγωτό.
Ας πάμε, λοιπόν, στη συνταγή...


Υλικά:
1 κιλό ρώγες σταφυλιού πλυμένες
500γρ. ζάχαρη
1 φλιτζανάκι καφέ νερό
χυμό από μισό λεμόνι
1 κλαδάκι αρμπαρόριζα
αμύγδαλα ασπρισμένα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το σταφύλι, που έχουμε καθαρίσει από τα κοτσάνια, πλύνει καλά και στεγνώσει, και το σκεπάζουμε με τη ζάχαρη. Περιχύνουμε και το νερό (δεν χρειάζεται περισσότερο από 1 φλιτζάνι γιατί θα γίνει πολύ σιροπιαστό) και βράζουμε για 10 λεπτά. Ο χρόνος ξεκινάει από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει. Δεν ανακατεύουμε με κουτάλι, παρά μόνο κουνώντας την κατσαρόλα. Ξαφρίζουμε όταν χρειάζεται με μια τρυπητή κουτάλα και σβήνουμε την κουζίνα όταν περάσει ο χρόνος. Ωστόσο δεν το μετακινούμε, αντίθετα το αφήνουμε πάνω στο μάτι σκεπασμένο για 24 ώρες.
Αφού, λοιπόν έρθει η ώρα που θα ολοκληρώσουμε το γλυκάκι μας - μια μέρα μετά, ανάβουμε και πάλι το μάτι και βράζουμε για 10 ακόμα λεπτά ανακατεύοντας και ξαφρίζοντας όπως αναφέρω παραπάνω. Πριν ολοκληρωθεί ο χρόνος θα βάλουμε το λεμόνι, την αρμπαρόριζα και το αμύγδαλο.
Αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα (η διαδικασία αποστείρωσης εδώ) και το γλυκάκι μας είναι έτοιμο. Δεν χρειάζεται βέβαια να σας πω ότι μπορείτε να διπλασιάσετε την ποσότητα για να σας μείνει περισσότερο γλυκό.
Να σημειώσω ότι χρησιμοποίησα σταφύλι γλυκό χωρίς κουκούτσια για να μη χρειαστεί να τα αφαιρέσω.

Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2012

Βάση για κρέπες

Ναι, είμαι εδώ, υπάρχω... και θα συνεχίσω να υπάρχω σε κάθε ευκαιρία που θα μου δίνεται! Δεν εγκατέλειψα το ιστολόγιό μου, απλά αναγκάστηκα να το αποχωριστώ για ένα διάστημα λόγω συνθηκών. Άρα, θα αναρτώ όταν μπορώ, σε πιο αραιά διαστήματα μέχρι να τακτοποιηθώ.
Όσον αφορά τη συνταγή, είναι η βασική ζύμη για κρέπες. Χρήσιμη για αλμυρές και γλυκές απολαύσεις και εύκολη τόσο ώστε να αποτελέσει παιχνίδι για παιδάκια. Άλλωστε, τα κύρια υλικά είναι μόνο πέντε για να γίνουν αυτές οι "πιτούλες" που όλοι γνωρίζουμε.
Να σημειώσω ότι η δοσολογία που σας δίνω φτιάχνει 8 τεμάχια σε μεσαίο τηγανάκι.


Υλικά:
50γρ. βούτυρο
2 αυγά
200γρ. γάλα
1 πρέζα αλάτι
100γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση:
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι που πρόκειται να φτιάξουμε τις κρέπες λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Σε ένα μπολ (ή στο multi για περισσότερη ευκολία) χτυπάμε το γάλα με τα αυγά. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και αφήνουμε τα υπολείμματα στο τηγάνι, αφού θα τα χρειαστούμε για το τηγάνισμα του μείγματος. Τέλος, βάζουμε το αλάτι και το αλεύρι και ανακατεύουμε με σκοπό να πετύχουμε έναν όχι πολύ λεπτό χυλό. Να θυμάστε ότι όσο πιο αραιό είναι το μείγμα τόσο πιο λεπτές θα βγουν οι κρέπες και αντίστροφα.
Στο δεύτερο στάδιο θα χρειαστούμε μια κουτάλα της σούπας και μια σπάτουλα (η μαρίς βολεύει πολύ). Ζεσταίνουμε το λαδωμένο από το βούτυρο τηγάνι μας και με την κουτάλα της σούπας ρίχνουμε τόσο χυλό, όσο θα χρειαστεί για να δημιουργηθεί μια λεπτή στρώση. Όταν θα στεγνώσει από πάνω η κρέπα θα τη γυρίσουμε με τη μαρίς για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Βγάζουμε σε ένα πιάτο και στοιβάζουμε τη μία πάνω στην άλλη, όπως βλέπετε στη φωτογραφία μου!
Μυστικά δεν έχω να σας πω... το μόνο που μπορώ να σας προτείνω είναι να κάνετε μεγαλύτερη ποσότητα και να φυλάξετε στο ψυγείο τη ζύμη που θα περισσέψει. Μπορείτε άνετα να τη φτιάξετε την επόμενη μέρα κάνοντας ένα καλό ανακάτεμα πριν μπει στο τηγάνι.
Προτάσεις σερβιρίσματος; σοκολάτα, πραλίνα φουντουκιού, μαρμελάδα, μέλι, μπισκότα, φρέσκα φρούτα... τυρί, ζαμπόν, μανιτάρια, πιπεριές, κοτόπουλο, σάλτσες... Ε, αφήνω και τα υπόλοιπα στη φαντασία σας!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...