Translate

Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2012

Κοτόπουλο λεμονάτο

Στην προηγούμενη ανάρτησή μου σας είπα ότι περνάω τη φάση του λεμονιού, οπότε, για να το δικαιολογήσω θα σας παρουσιάσω μία ακόμα συνταγή με βασικό συστατικό το λεμόνι. Αλμυρή αυτή τη φορά! Κοτόπουλο λεμονάτο λοιπόν ή ψητό της κατσαρόλας όπως λέγεται. Εύκολο, οικονομικό και χωρίς πολλά υλικά. Ας το δούμε...


Υλικά:
1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 ποτήρι κρασιού χυμό λεμονιού
ελαιόλαδο
ρίγανη
αλάτι - πιπέρι
νερό (αν χρειαστεί)

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος να ροδοκοκκινήσουν και απ' τις δύο πλευρές. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι να μαραθεί και το σκόρδο. Όταν ετοιμαστούν θα "σβήσουμε" με το χυμό λεμονιού. Αν ο χυμός καλύπτει το κοτόπουλο είμαστε εντάξει, αν όχι θα προσθέσουμε όσο νερό χρειάζεται μέχρι να το σκεπάσει. Θα ρίξουμε ρίγανη και θα αλατοπιπερώσουμε. Τότε θα χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία και θα αφήσουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει.
Σε 45' με 1 ώρα περίπου θα είναι έτοιμο. Στόχος είναι να απορροφηθούν τα υγρά και να μείνει σχεδόν με το λάδι. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος καλό είναι να γυρίσουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου κανά  2 φορές, με σκοπό να πάρει γεύση παντού.
Τέλειο συνοδευτικό για το κοτοπουλάκι είναι οι πατάτες τηγανιτές, αλλά και το ρύζι του πάει πολύ, καθώς επίσης και ο πουρές. Ότι κι αν βάλετε δίπλα, μην παραλείψετε να ρίξετε και σάλτσα από πάνω, όλη η νοστιμιά κρύβεται εκεί.
Τέλος, να σημειώσω ότι εμένα το φαγητό μου αρέσει ξυνούτσικο, αν έχετε διαφορετικά γούστα βάλτε λιγότερο λεμόνι.

Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012

Κέικ λεμονιού

Περνάω τη φάση του λεμονιού κι οφείλω να ομολογήσω ότι είναι πολύ ωραία! Αυτό το κίτρινο μυρωδάτο φρουτάκι είναι η βάση για υπέροχες γευστικές δημιουργίες, μια από αυτές είναι και το κέικ λεμονιού που θα σας δείξω. Αν έπρεπε να το περιγράψω θα έλεγα... είναι γλυκό και ξινό, είναι μυρωδάτο και πολύ εύγευστο! Δοκιμάστε το!


Υλικά:
115γρ. βούτυρο μαλακό (1/2 κούπα)
225γρ. ζάχαρη (1 κούπα)
2 μεγάλα αυγά
190γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (1 1/2 κούπα)
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ.αλάτι
120γρ. γάλα (1/2 κούπα)
1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού

Για το γλάσο:
1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
1 κούπα ζάχαρη άχνη
1/2 λεμόνι, το χυμό του
1 κ.σ. ζάχαρη

Εκτέλεση:
Πρώτα θα προθερμάνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Θα χτυπήσουμε το βούτυρο μέχρι να γίνει κρέμα και θα προσθέσουμε τη ζάχαρη θέλοντας να πετύχουμε ένα αφράτο μείγμα. Τότε θα βάλουμε τα αυγά ένα ένα, περιμένοντας κάθε φορά να απορροφηθούν για να μπει το επόμενο. Θα αφήσουμε να χτυπηθεί μέχρι να γίνει σαν απαλή μους και να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 10').
Τότε θα ξεκινήσουμε να ενσωματώνουμε και τα υπόλοιπα υλικά, βάζοντας το ξύσμα, το αλάτι, το μπέικιν και το αλεύρι με το γάλα εναλλάξ. Από τη στιγμή που θα μπει το αλεύρι δεν χρειάζεται πολύ χτύπημα, μόνο μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά.
Ψήνουμε για 45' και ελέγχουμε αν είναι έτοιμο βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ. Αν βγει καθαρό τότε μπορούμε να το βγάλουμε, αν όχι, συνεχίζουμε το ψήσιμο για μερικά λεπτά ακόμα.
Όσον αφορά το γλάσο, σε ένα μπολ βάζουμε την άχνη και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Ξεφορμάρουμε το κέικ κι όταν έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος περιχύνουμε με το γλάσο και στολίζουμε με το ξύσμα και την κρυσταλλική ζάχαρη.

Τρίτη, 19 Ιουνίου 2012

Τονοσαλάτα με πέννες

Γεια σας! Επέστρεψα με καλοκαιρινή διάθεση και σήμερα θα φάμε τονοσαλάτα με πέννες. Αυτό το φαγητό είναι εξαιρετικά αφιερωμένο σε όλους εμάς που με τη ζέστη θέλουμε κάτι ελαφρύ, δροσερό και εύκολο. Όσο για το αν είναι νόστιμο; δοκιμάστε και θα δείτε...


Υλικά:
500γρ. πέννες βρασμένες και κρύες
1 κονσέρβα τόνο
1 μικρή συσκευασία μαγιονέζα
1 κονσέρβα καλαμπόκι
1 πιπεριά πράσινη
1 κρεμμύδι ξερό
αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα ζυμαρικά μας (που μπορεί να είναι και βίδες, κοφτό μακαρονάκι, φαρφάλες), αδειάζουμε τη μαγιονέζα, τον τόνο που έχουμε διαλύσει πριν με ένα πιρούνι, το καλαμπόκι, την πιπεριά και το κρεμμύδι που έχουμε κόψει σε κομματάκια, το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά. Το φαγητό μας είναι κατά βάση έτοιμο. Αν όμως το θέλουμε λίγο πιο δροσερό το αφήνουμε μισή ώρα στο ψυγείο και καταναλώνουμε αμέσως μετά.
ΥΓ: Τρώγεται σαν σαλάτα, σαν ορεκτικό και σαν συνοδευτικό γενικά, αλλά δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ένα κυρίως πιάτο. 

Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2012

Γατόδενδρο για την Φαίδρα

Θέλω να σας παρουσιάσω μια κατασκευή για την οποία είμαι πολύ χαρούμενη και υπερήφανη. Πρόκειται για ένα γατόδενδρο δωράκι στην Φαίδρα, τη "μούσα" μου!


Να σας αναφέρω ότι είναι όλο φτιαγμένο στο χέρι, όχι απλώς συναρμολογημένο και ο κύριος κατασκευαστής του είναι ο σύντροφός μου, με βοηθό φυσικά εμένα. Μάλιστα, ακόμα και τα σχέδια τα φτιάξαμε μόνοι μας! Ελπίζω να σας αρέσει και θα ήθελα πολύ την άποψή σας!


Υ.Γ.: Θα λείψω για ολιγοήμερες διακοπές και θα επιστρέψω δριμύτερη! Καλό καλοκαίρι σε όλους!

Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2012

Γλυκό κουταλιού φράουλα by S.P.

Όπου S.P.=Στέλιος Παρλιάρος=όπου Στέλιος Παρλιάρος=εγγύηση! Δεν έχω φτιάξει ή φάει γλυκό του που δεν είναι "επικό"... Βρήκα τη συνταγή του στο διαδίκτυο κι έτσι λοιπόν μοιράζομαι μαζί σας μια ακόμα φραουλοσυνταγή (μετά το λικέρ). Γλυκό του κουταλιού φράουλα και τα λόγια είναι περιττά...



Υλικά
1 κιλό φράουλες
500γρ. ζάχαρη
1 βανίλια ή 1 βανιλίνη

Εκτέλεση:

Πρώτα θα πλύνουμε καλά τις φράουλες, θα τις βάλουμε στην κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και θα ανακατέψουμε απαλά για να μη τις λιώσουμε. Θα τις αφήσουμε ένα βράδυ στο ψυγείο να βγάλουν τα υγρά τους.
Την επόμενη μέρα θα προσθέσουμε τη βανίλια να τις βράσουμε. Στην αρχή σε δυνατή θερμοκρασία μέχρι να πάρουν βράση. Τότε θα χαμηλώσουμε το μάτι και θα αφήσουμε για περίπου 20' και μέχρι να δέσει ελαφρώς το σιρόπι. Θα φροντίσουμε να μην ανακατεύουμε πολύ για να διατηρήσουν οι φράουλες το σχήμα τους. Επίσης θα πρέπει να ξαφρίσουμε το γλυκό μας κατά τη διάρκεια του βρασμού.
Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα όσο ακόμα είναι ζεστό το γλυκό και τα γεμίζουμε μέχρι επάνω. Γυρίζουμε τα βάζα ανάποδα και αφήνουμε να κρυώσει. Τότε μπορούμε να αποθηκεύσουμε το γλυκό στο ψυγείο.
*Για την αποστείρωση, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 100 βαθμούς και βάζουμε τα βάζα μέσα. Τα αφήνουμε για 15' και τα γεμίζουμε ζεστά (και ζεστό το περιεχόμενο).

Τρίτη, 5 Ιουνίου 2012

Μελιτζάνες ιμάμ

Τα λαχανικά τα αγαπώ πολύ! Μάλιστα, πιστεύω ότι με τη σωστή διαχείριση μπορούν να γίνουν πολύ πιο νόστιμα από οποιοδήποτε κρέας. Όσον αφορά αυτό το φαγητό μου αρέσει πάρα πολύ, αλλά δεν είχα τολμήσει ποτέ να το φτιάξω, θεωρώντας ότι είναι πολύ δύσκολο. Η συγκεκριμένη απόπειρα προέκυψε μετά από αναζήτηση στο διαδίκτυο και η τελική συνταγή είναι προσαρμοσμένη στα δικά μου μέτρα! Το συμπέρασμα; Πολύ εύκολο φαγητό και πεντανόστιμο! Και το καλύτερο; χωρίς πολλά τηγανίσματα...


Υλικά:
5 μελιτζάνες φλάσκες
5 κρεμμύδια μεσαία
3 σκελίδες σκόρδο
1 κονσέρβα ντοματάκι ψιλοκομμένο
λάδι
αλάτι - πιπέρι
μαϊντανός

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς και πλένουμε καλά τις μελιτζάνες. Βγάζουμε το κοτσάνι και κάνουμε μια χαρακιά κατά μήκος, με προσοχή να μην μας κοπεί στη μέση. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι ένα τσεπάκι που θα φανεί όταν θα μαλακώσει η μελιτζάνα και θα βάλουμε μέσα τη γέμιση. Τοποθετούμε στο ταψί, ραντίζουμε με λίγο λάδι (και μέσα στο σημείο που χαράξαμε) και αλατοπιπερώνουμε παντού. Ψήνουμε για περίπου 30' ή μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες. Προσοχή, δεν θέλουμε να ψηθούν, μόνο να μαλακώσουν.
Όσο ψήνουμε τις μελιτζάνες θα ετοιμάσουμε και τη γέμιση. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε φέτες. Τα ρίχνουμε σε ένα τηγάνι που έχουμε ζεστάνει λίγο λάδι και τα αφήνουμε να μαλακώσουν. Τότε θα προσθέσουμε και το σκόρδο ψιλοκομμένο ή σε ροδέλες (όπως μας αρέσει). Περιμένουμε να ροδίσουν ελαφρά και βάζουμε τη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Μόλις κατεβάσουμε απ' το μάτι της κουζίνας προσθέτουμε το μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Όταν και τα δύο στάδια είναι έτοιμα παίρνουμε τις μελιτζάνες και με ένα κουτάλι δημιουργούμε μια κοιλότητα, σαν βαρκούλα, στο άνοιγμα που είχαμε κάνει. Γεμίζουμε με τη σάλτσα των κρεμμυδιών, η οποία αν μας περισσέψει, τη βάζουμε και στο ταψί. Αλατοπιπερώνουμε πάλι και ψήνουμε για 45'.
Τρώγεται και ζεστό και κρύο. Συνοδεύεται με άφθονο ψωμί, τυρί ή γιαούρτι.

Σάββατο, 2 Ιουνίου 2012

Κοτόπουλο πανέ στο φούρνο

Η συνταγή που θα σας παρουσιάσω σήμερα είναι κοτόπουλο γκόρντον μπλου, γεμισμένο με ζαμπόν και τυρί, παναρισμένο και ψημένο στο φούρνο. Άρα, πρόκειται για ένα πεντανόστιμο, εύκολο φαγητό που δεν είναι επιβαρυμένο με τηγανίσματα, παρουσιασμένο από τον Άκη Πετρετζίκη. Απολαύστε...


Υλικά:
4 φιλέτα κοτόπουλο (2 στήθη)
8 φέτες τυρί του τοστ
8 φέτες ζαμπόν
2 αυγά
1 κ.σ. μουστάρδα
αλεύρι
αλάτι - πιπέρι

Για το πανάρισμα
1 πακέτο κράκερς με γεύση μπέικον
4 φέτες ψωμί του τοστ
100γρ. βούτυρο

Πρώτα θα ανάψουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και θα ασχοληθούμε με το πανάρισμα. Σε ένα μούλτι θα ρίξουμε τα κράκερς, τα ψωμιά του τοστ και τη μαργαρίνη. Θα χτυπήσουμε μέχρι να θρυμματιστούν και να γίνουν ψιχουλάκια. Τότε θα τα απλώσουμε σε ένα ταψί και θα τα ψήσουμε για περίπου 5' ή μέχρι να χρυσαφίσει το χρώμα τους. Όταν ετοιμαστούν θα τα αφήσουμε να κρυώσουν.
Στη συνέχεια θα ασχοληθούμε με το κοτόπουλο. Με ένα κοφτερό μαχαίρι θα κάνουμε μια τσέπη κατά μήκος του στήθους, προσπαθώντας όμως να μην το χωρίσουμε. Θα πάρουμε το ζαμπόν και το τυρί και θα τα τυλίξουμε σε ρολάκια, 1 ζαμπόν και 1 τυρί το κάθε ρολό. Το κάθε φιλέτο θα πάρει από 2 ρολάκια στην τσεπούλα και απλά θα το κλείσουμε. Δεν χρειάζεται δέσιμο ή οδοντογλυφίδες, το μόνο που μας νοιάζει είναι να σκεπαστεί η γέμιση και να προστατευθεί.
Το τελευταίο στάδιο είναι το πανάρισμα για να μπει στο φούρνο και να ψηθεί. Σε ένα ταψάκι θα βάλουμε το αλεύρι, σε ένα άνετο μπολ θα σπάσουμε τα αυγά που θα τα χτυπήσουμε με τη μουστάρδα και το αλατοπίπερο και σε ένα τρίτο ταψί θα έχουμε την κρούστα που φτιάξαμε στο ξεκίνημα. Τα τρία σκεύη πρέπει να τα έχουμε στη σειρά που σας έδωσα. Παίρνουμε τα φιλέτα μας ένα - ένα, τα αλευρώνουμε καλά, τα περνάμε από το αυγό και τα ολοκληρώνουμε στην κρούστα. Τα τοποθετούμε στο ταψί και τα βάζουμε στο φούρνο που έχουμε ήδη προθερμάνει στους 200 βαθμούς. Ψήνουμε για 30' και είναι έτοιμα.
Εγώ τα συνόδευσα με ρύζι, αλλά ταιριάζει πολύ ωραία μια δροσερή πράσινη σαλάτα, πατατοσαλάτα ή πατάτες φούρνου.

Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2012

Κέικ με πραλίνα φουντουκιού

Τα κέικ είναι αδυναμία μου... Έχω τη βασική συνταγή και πάνω σε αυτή κάνω διάφορες παραλλαγές. Η συγκεκριμένη είναι με πραλίνα φουντουκιού, ένα κέικ ανάμεικτο ή μαρμρέ, όπως το αποκαλούν! Απολαύστε το στο πρωινό σας, συνοδεύστε τον καφέ σας, φάτε το για δεκατιανό ή κολατσιό στη δουλειά. Μία ακόμα συνταγή για όλα τα γούστα.


Υλικά:
250γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
440γρ. ζάχαρη
4 αυγά
1 βανιλίνη
1 κ.σ. κονιάκ
260γρ. γάλα
500γρ. φαρίνα
3 κ.σ. πραλίνα φουντουκιού
2 κ.σ. σοκολάτα σε σκόνη (για ρόφημα)

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, κατά προτίμηση αέρα. Χτυπάμε με το μίξερ τη μαργαρίνη και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αφρατέψει το μείγμα. Ρίχνουμε τα αυγά 1 - 1 χωρίς να κλείσουμε το μίξερ μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο και να ασπρίσει. Βάζουμε τη βανιλίνη και το κονιάκ. Η διαδικασία χτυπήματος παίρνει τουλάχιστον 15'. Τότε θα ρίξουμε το μισό αλεύρι και θα το χτυπήσουμε ελαφρά, ίσα να ενσωματωθεί. Συνεχίζουμε με το γάλα και το υπόλοιπο αλεύρι. Από τη στιγμή που βάζουμε το αλεύρι δε θέλουμε πολύ χτύπημα, μόνο να ανακατευτεί καλά και το μείγμα μας είναι έτοιμο.
Βάζουμε τη μισή ζύμη στο ταψί (που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει, αν δεν έχουμε φόρμα σιλικόνης) και στην υπόλοιπη θα ανακατέψουμε την πραλίνα με το κακάο. Έτσι, αδειάζουμε τη μαύρη ζύμη πάνω από τη λευκή και με ένα πιρούνι ανακατεύουμε πολύ απαλά για να γίνουν τα σχέδια.
Ψήνουμε για περίπου 50' με 1 ώρα και για να καταλάβουμε ότι το κέικ είναι έτοιμο, βυθίζουμε στο κέντρο του ένα μαχαίρι. Αν η λάμα βγει καθαρή μπορούμε να το βγάλουμε, αν όχι θέλει παραπάνω ψήσιμο.
Να σημειώσω ότι ποτέ δεν ανοίγουμε το φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος, μόνο όταν θα νομίζουμε ότι είναι έτοιμο. Αν δεν έχει ψηθεί το κέικ και ανοίξουμε το φούρνο θα χάσει το φούσκωμά του.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...